Ola Bojestig och Olof Frensbrog, rektor respektive styrelseordförande för Härnösands folkhögskola hoppas kunna genomföra planerna på ett nytt scenhus. Foto: Barbro Sellin / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Drömmarna om ett scenhus i Härnösand tar form

Publicerad

Ett nytt scenhus i trä på omkring 400 kvadratmeter och med tio meter i takhöjd. Härnösands folkhögskola har bilden klar.
Nu hoppas man att bidrag från stiftelser och fonder ska kunna skrapa ihop de pengar som behövs, runt 30 miljoner kronor.

Ritningen för ett nytt scenhus innehåller 200-250 publikplatser och en scen för 30 personer.

Den ska byggas helt i trä, är det tänkt.

– Vi tänker oss en träbyggnad för att anknyta till bygden och vår tradition, säger Ola Bojestig, rektor för Härnösands folkhögskola.

Men det behövs förstås en rejäl ekonomisk grundplåt för att projektet ska bli av.

Bygglovsansökan

Omkring 30 miljoner, närmare bestämt. Pengar man hoppas ska kunna inbringas via bidrag från fonder och stiftelser i länet. Några skattemedel tas inte i anspråk.

”En livskraftig region behöver ett rikt kulturutbud som ger attraktionskraft och kreativitet. Styrelse och skolledning övertygade om att det finns stiftelser och fonder som är beredda att stödja skolans ambitioner att trygga och utveckla en utbildning med bredd och kvalitet”, står det i folkhögskolans programförklaring.

En bygglovsansökan ska nu lämnas in till Härnösands kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer