Karl Bern är en av formgivarna bakom vedträet som nu hånas i sociala medier. Foto: Liisa Widstrand

Dyrt och designat vedträ snackis i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Skulle du betala 200 spänn för ett färskt vedträ av tall?

På sociala medier har doftklossen, och framför allt dess prislapp, blivit ett skämt och en snackis.

– Lite provocerande skulle det ju vara, säger Kalle Bern, en av formgivarna – som har rötter i Medelpad.

Vad är nu detta?

Ni som vistats flitigt på sociala medier de senaste dagarna vet nog.

Via Designtorget har man kunnat köpa en doftkloss i färsk tall, 9x9x25 centimeter i storlek, för 199 kronor – skapad av Kalle Bern och Ebba Ipsen i ett samarbete mellan Designtorget och konst- och designhögskolorna Konstfack och Beckmans där Bern och Ipsen är elever.

Driftkucku

De tio exemplaren sålde slut per omgående – men doftklossen hann ändå bli veckans driftkuckuobjekt på sociala medier:

”Det måste vara ett skämt!”, ”Ska man skratta eller gråta? Gå ut i skogen istället?”, ”Det är ju bara ett otroligt smart och enkelt sätt att tjäna pengar på storstadsbor/SoFo-folket.”, ”Men shit, jag kan bli miljonär – har såna träbitar fulla källaren för att kunna värma huset.”

Kalle Bern känner sig varken förolämpad eller överraskad över reaktionerna.

Genomslag

– Det är klart att det fanns en tanke på att det hela skulle kunna få ett visst genomslag på det här sättet. Lite provocerande är det förstås, säger Kalle Bern.

Hans mamma kommer från Indal, han äger själv lite drygt fyra hektar skog i Haverötrakten och har följaktligen rötter i Medelpad i dubbel bemärkelse.

Det finns en djupare tanke med doftklossen förklarar Kalle Bern. Både han och Ebba Ipsen vurmar för den svenska skogen.

Skogen undervärderad

– Den är lite undervärderad tycker vi. Skogen är välgörande, ger lugn och ro och får oss att må bättre, säger Kalle Bern.

Det finns också en medicinsk aspekt på doftklossen/vedträet. Färsk tall och gran avsöndrar phytoncider somökar förekomsten av NK-celler som i sin tur dödar cancerceller och virus, enligt Kalle Bern.

– Men träet måste vara dagsfärskt, högst två veckor gammalt, om det ska ge den effekten. Och då säger det sig själv att det samtidigt är värdelöst som vedträ. Det går ju inte att elda färsk ved, säger han.

(Enligt Lars Beckman, överläkare på onkologen finns det inget träd som direkt botar cancer. Däremot används idegran som ingrediens i vissa cancermediciner, säger han. reds.anm)

Skogspromenad bättre än träkloss

Men det allra bästa är att tillgodogöra sig de hälsosamma ämnena där de kommer ifrån – skogen.

– Att gå ut i skog och mark är det allra bästa. Det ger lugn och ro och frisk luft, stresshormonerna sänks och immunförsvaret stärks. Det är medicinskt bevisat.

Texten är uppdaterad med en kommentar kring påståendet om phytoncider och cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.