Foto: TT

Dyster delårsrapport för landstinget

Publicerad

Landstinget som helhet redovisar 21 miljoner plus i den senaste delårsrapporten, men vården fortsätter att visa röda siffror.

Landstingets ekonomer brottas med stora underskott som lagts på hög de senaste åren. Därför hade man satt upp ett mål att årets resultat skulle vara 152 miljoner plus. Delårsrapporten pekar nu på att man missar målet med 130 miljoner.

Vården går back

Det är specialistvårdens siffror som lyser illröda i redovisningen. Sjukhusen beräknas vid årets slut ha dragit över budgeten med 203 miljoner kronor. Till det kommer de landstingsdrivna hälsocentralerna som beräknas dra ner resultatet med ytterligare 58 miljoner kronor.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Jämfört med föregående år är kostnadsökningstakten högre än den beräknade intäktsutvecklingen. Situationen är besvärlig, inte minst mot bakgrund av tidigare års ackumulerade underskott för Landstinget Västernorrland och de krav vi har på oss att till 2018 återställa tidigare underskott, säger tillförordnade ekonomi- och finansdirektör Lars Halén.

Dyrt att hyra

Det största problemet för landstingets ekonomi är i dagsläget kostnaderna för stafettpersonal. Finansutskottets föreslår nu att samtliga nämnder ska minska sina kostnader vad gäller inhyrd personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet