Med Ebba Anderssons OS-framfart i färskt minne är länets unga längdskidåkare mitt i försäsongsträningen. I helgen några av dem varit på läger i Härnösand. Foto: Profilbild / Örjan Leek

Ebbaeffekt bland unga skidåkare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåtjejen Ebba Anderssons framfart i OS-spåren i vintras sporrar längdskidtalangerna i Västernorrland. Ledarna talar om en Ebbaeffekt under den pågående försäsongsträningen.

– Ebba är grym, säger 14-åriga Elin Näslund från Örnsköldsvik.

I helgen har ett försäsongsläger för unga längdskidåkare arrangerats i Härnösand.

Ett 50-tal ångermanländska ungdomar i åldrarna 12-16 år har deltagit och det har handlat om rullskidåkning, löpning med stavar och traillöpning som på söndagsförmiddagen.

Tydlig Ebbaeffekt

– Jättekul att se alla fina och ambitiösa ungdomar på det här första lägret för säsongen, säger Torbjörn Engberg, en av ledarna från helgens lägerarrangör Bondsjöhöjden skidor.

Lägerledarna talar om en tydlig Ebba Andersson-effekt efter Sollefteååkarens succé i vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea i februari där hon bland annat tog silver i stafett.

Fin förebild

14-åriga Elin Näslund från Örnsköldsvik som tävlar för Vårby har Ebba Andersson som stor inspirationskälla.

– Ebba är grym och samtidigt en fin förebild som människa. Jag hoppas kunna bli lika bra som Ebba, säger Elin.

Har testat Kläbos ruscher

Snart 13-årige Oskar Höglund från Sollefteå skidor inspireras också av Ebbas framgångar, men även av syskonen Fredrik och Frida Karlsson. Båda supertalanger från Sollefteå.

– Fast skall jag vara ärlig så sneglar jag mest mot norrmannen Kläbo. Jag har testat hans springande ruscher. Får se om jag har nåt bra vapen där framöver. Jag gillar då det händer nåt fräckt, säger Oskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.