Kjell Bergkvist är lantbrukare och politiker i Kovland utanför Sundsvall. Foto: SVT

Efter skandalgården – LRF sätter fokus på bönder i kris

Uppdaterad
Publicerad

Efter reportaget i Uppdrag granskning har nu utslaktningen av korna startat vid skandalgården i Hälsingland. Nu kommer också kraven på att lantbrukarnas egen organisation ska kunna ingripa tidigare.

En av de som reagerat på bilderna från gården i Hälsingland är Kjell Bergkvist som är lantbrukare och politiker i Kovland utanför Sundsvall.

Han menar att trenden mot allt större gårdar är en fara och att det är viktigt med stöd och hjälp till jordbrukare i kris.

Arlagården

– På bilderna vi sett verkar det vara en ägare till gården som inte klarar av att hålla ihop verksamheten och har gården blivit för stor kanske man inte klarar uppgiften, säger Kjell Bergkvist som är kommun- och regionpolitiker i Västernorrland.

Allt större gårdar

Han är skeptisk till trenden mot allt större gårdar.

– Det är det råd bönder får idag. Bygg ut, fördubbla verksamheten och tjäna mer pengar sägs det, men alla klarar inte den utvecklingen. Det är ett stort att ta steget från att vara en mindre mjölkproducent till att bli en stor företagsledare. Alla klarar inte det steget, säger Bergkvist.

Initiativ från LRF

Efter tv-reportaget från Hälsingland har lantbrukarnas egen organisation, LRF, i veckan lyft frågan om djurvanvård. Enligt LRF gäller det att tidigt stötta lantbrukare i kris men också att upptäcka fall där djur missköts.

Samtidigt är LRF är i stort nöjda med dagens system där länsstyrelserna utövar kontrollen av gårdarna.

– Men ett system kan alltid bli bättre och effektivare och därför tar vi det här initiativet, säger Palle Borgström, ordförande i LRF.

Medelgården 85 djur

Själv har Kjell Bergkvist en mjölkgård med 15 mjölkkor. Det är en liten gård jämfört med medelgården i Sverige som är 85 djur. 60 procent av alla mjölkkor finns i besättningar på över 100 djur och gårdarna blir allt större. Den gårdsstorlek som växer mest är gårdar över 200 djur.

– Jag är ett bevis på att det går att överleva med en mindre gård. Jag har levererat mjölk sedan början på 80-talet och stärker upp ekonomin med lite andra uppdrag och mekar själv istället för att köpa in tjänsterna, säger Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet