Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förundersökning om eventuellt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död har startats efter dödsolyckan i Ortviken i Sundsvall.

Efter dödsolyckan: Åklagare utreder arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan i Ortviken i Sundsvall under natten mot onsdagen där en man i 30-årsåldern förolyckades utreds nu av polis och åklagare som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Ett antal personer som var närvarande vid olyckan har hörts, säger arbetsmiljöåklagare Stig Andersson – hör honom här.

Den omkomne mannen jobbade för en underlevarantör åt företaget Valmet, och vid olyckstillfället var han med och utförde arbeten på SCA:s nya anläggning i Ortviken.

Enligt polisens mätningar på olycksplatsen under onsdagen ska mannen – som vid olyckstillfället befann sig ensam uppe i en korg till en skylift – ha fallit till marken från runt 20 meters höjd.

Dog han ögonblickligen?

– Vi avvaktar den rättsmedicinska undersökningen, den är inte färdig ännu, säger Stig Andersson.

Arbetsmiljöverket utreder också

Flera personer på olycksplatsen har alltså hörts av polisen, några av dem vittnen till det inträffade.

Också Arbetsmiljöverket har startat en utredning efter dödsolyckan.

– Vi har utsett en inspektör som undersökte olycksplatsen under onsdagen tillsammans med polisen. Den fortsatta utredningen kommer att ske i samarbete med polisen och vår inspektör kommer också att delta vid förhören, säger Maria Björklund, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Västernorrlands och Jämtlands län.

Verksamheten igång igen

Arbetet pausades efter olyckan, men under torsdagen kunde det återupptas.

– Samtidigt fortsätter processen för bearbetning och möjligheten att prata. Men vi försöker också gå vidare, säger Anders Edholm, kommunikationsdirektör på SCA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer