Hör Permascands vd Peter Lundström om explosionen och se hur området ser ut dagen efter. Foto: SVT/Gobiten.se

Efter explosionen på Permascand: ”Kan bara tacka gudarna att allt gick bra”

Uppdaterad
Publicerad

En neutraliseringstank på kemikaliefabriken Permascand i Ljungaverk exploderade under onsdag kväll med stora materiella skador som följd. Under torsdag förmiddag arbetar flera personer på platsen för att utreda vad som hänt.

Explosionen ägde rum i en av fabrikens neutraliseringstankar, som används för att samla upp processvatten och kemikalier. Permascands vd, Peter Lundström, berättar att händelsen på området varit omskakande.

– Man kan bara tacka gudarna att det gick bra den här gången och att det skedde på kvällen. Vi vet inte vad som har hänt och det har inte skett något ovanligt i vår vardag. Vi får utreda grundligt hur det här har kunnat hända och sedan säkerställa att det inte kan hända igen, säger Peter Lundström.

När SVT Nyheter Västernorrland besöker området råder febril aktivitet.

– Vi har personal här som försöker säkerställa att vi kan få ordning på byggnaden. Nu sätter vi full fart mot att bygga upp allt igen, säger han.

Utreder händelsen

Skadorna inne i reningsverket har Peter Lundström ännu inte kunnat ta del av.

– Det har varit en explosion. Vi kan konstatera att det är ett hål i taket och att väggarna är förskjutna, säger Peter Lundström.

Hur påverkas företaget?

– Större delen av verksamheten är inte beroende av ett reningsverk. Den verksamhet som är det ska vi se till att få igång så snabbt som möjligt, säger Peter Lundström.

Polis kommer att utreda händelsen vidare.

Permascand

Permascand bildades 1971 av svenska KemaNord och italienska De Nora. Företaget tillverkar elektroder för elektrokemisk industri och processutrustning i titan. 95 procent av tillverkningen går på export.

2015 togs bolaget över av ett norskt riskkapitalbolag, Norvestor.

Permascand har även ett samarbete med Nemasca, ett kanadensiskt jätteföretag när det gäller tillverkning av Lithiumbatterier.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.