Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sverigedemokraternas Gösta Nordberg varför man valde att fälla Örnsköldsviksalliansens budget vid måndagens kommunfullmäktige. Foto: SVT

Efter maratondebatt: Styrande Ö-viksalliansens budget föll i omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan sex timmars debatt stod det klart att styrande Örnsköldsviksalliansens budget inte gick igenom efter att Sverigedemokraterna röstat på Socialdemokraternas budgetförslag.

– Väldigt oväntat. Vi har naturligtvis haft risken i åtanke, men såg väl inte riktigt att den skulle komma, konstaterar Anna Britta Åkerlind (C), direkt efter mötet.

SVT: Kan ni tänka er att styra med en S-budget?

– Det kan jag inte svara ja eller nej på. Vi behöver diskutera inom Örnsköldsviksalliansen hur vi hanterar den här situationen, säger Anna-Britta Åkerlind (C), som är nominerad att ta över som kommunstyrelsens ordförande.

Besparingarna inom välfärden avgjorde enligt SD

Sverigedemokraterna höll det hemligt in i det sista hur man tänkte rösta. Men man valde Socialdemokraternas alternativ framför Ö-viksalliansens:

– Det handlar bland annat om besparingarna i välfärden, det gillar vi inte. Vi tyckte S politik var bättre, säger Gösta Nordberg (SD).

– Sverigedemokraterna har inte yttrat sig under hela debatten och de försiktiga frågor vi ändå ställt om hur de ställer sig har de inte svarat på, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

Ny situation för alla partier

Efter fem decennier av Socialdemokratiskt styre stod det efter valet klart att Örnsköldsviks kommun stod inför ett historiskt maktskifte med en borgerlig majoritet. Men Centerpartiet, Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget gick alltså inte igenom i kommunfullmäktige – en helt ny situation för partier på båda sidor.

– Vi är lite ställda inför vad det här betyder, säger Carolina Sondell (S), till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.