Foto: TT/SVT

Efter ofredandena – sätter in fler vakter

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördag anmälde fyra kvinnor att de blivit sexuellt ofredade på Härnösands stadsfest. Nu berättar arrangören att man tänker sätta in fler vakter för att det inte ska hända igen.

Enligt Tobias Wikström, arrangör, påbörjade man arbetet redan tidigt i går kväll för att det inte ska förekomma några nya ofredanden under lördagen. Under natten mot fredag satt man i möte med polis och ordningsvakter. Också under lördagsmorgonen hade man samtal om hur man kan få fler personer att hjälpa till om något händer.

”Fruktansvärt hemskt”

– Det jag tänker är att det är fruktansvärt hemskt mot de drabbade. Vi har försökt göra det vi kunnat för att undvika sådant här men det räckte tyvärr inte hela vägen fram, säger Tobias Wikström.

ofredande i härnösand

Enligt arrangörerna valde man också att stänga grindarna till festivalen tidigare än räknat. Det kom drygt 6000 personer under fredagen och under lördagen räknar man med ännu fler.

– Det var en tung kväll i går, trots att merparten av besökarna skötte sig bra, säger Tobias Wikström.

Läs mer: Arrangörerna tror på rekordår

Fyra vakter till

Under lördagen tänker man därför försöka sätta in fyra ytterligare vakter på området, utöver det kommer också fyra entrévärdar till att sättas in.

På Facebook har man också gått ut med en uppmaning till frivilliga vuxna att stå i publikhavet under lördagens konserter. Bara efter en dryg halvtimme kunde man konstatera att intresset var stort.

– Det är många som säger att de kommer vara där i kväll och undrar vad de kan göra. Så vi säger till de vuxna; in i publiken, stå inte där bak och se på. På så vis kan man visa att man finns, säger Tobias Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet