Under besöket i Sollefteå passade Jonas Sjöstedt (V) på att skriva under BB-ockupanternas protestlista. Nu gör han krisen inom förlossningsvården till en fråga för vårbudgeten och ställer krav på rejält extrastöd till vården.

Efter Sollefteåbesöket – krav på statligt stöd till BB

För en tid sedan besökte Jonas Sjöstedt, partiledare för V, Sollefteå sjukhus för att ge sitt stöd till BB-ockupanterna. Nu kräver vänsterledaren ett rejält stöd för förlossningsvården redan i år. ”Svensk förlossningsvård är i akut kris”, hävdar han.

Just nu pågår förhandlingarna om vårbudgeten, och nu slänger Jonas Sjöstedt in kravet på nya pengar för förlossningsvården i landet – redan i år. 

Enligt vänsterpartiet är krisen inom svensk förlossningsvård akut, och Sjöstedt för fram kravet på extra pengar som en av de viktigaste punkterna i de pågående budgetförhandlingarna.
Regeringspartierna, S och Mp, är ju beroende av stödet från V för att få igenom sin budget.

Kritiserade BB-beslutet i länet

– Vi ser ju att det är en stor kris i dag, nu vill vi göra något åt det här, och göra en riktig storsatsning på förlossningsvården över hela Sverige, skriver Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Under sitt besök i Sollefteå kritiserade vänsterledaren beslutet att lägga ner BB på sjukhuset.
”Det är inte fråga om att behöva välja mellan Sundsvall och Sollefteå, BÅDE Sundsvall och Sollefteå ska ha bra sjukvård”, sa han i ett tal till ockupanterna.

Sollefteå exempel i budgetförhandlingarna

”Det var ett felaktigt beslut att lägga ner”, sa han också i samband med besöket, och nu gör alltså Jonas Sjöstedt budgetfråga av situationen i Sollefteå. 

Mer resurser till förlossningsvård har avsatts i tidigare förhandlingar, men nu kräver alltså V mer.
Sjöstedt kommer ställa kravet att det inte bara blir en engångssatsning.

Nu återstår bara att se om hur långt Sjöstedt och partiet kommer att driva den här frågan i förhandlingarna med regeringspartierna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet