Arbetsminister Eva Nordmark (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) Foto: Naina Helén Jåma / Janerik Henriksson, TT

Efter storvarsel – dubbla ministrar till Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Tusen jobb bort på kort tid. Varslen har duggat tätt i Sundsvallsområdet och under onsdagen kommer näringsminister Ibrahim Baylan (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Sundsvall för att förhöra sig om situationen.

Regeringens företrädare kommer bland annat att träffa ledningen för Sundsvalls kommun:

– Det är bra att de kommer till Sundsvall för att sätta sig in i den situation som uppstått. Vi har givetvis förväntningar på stöd från regeringen och läget är sådant att vi kommer att behöva hjälp från staten, säger Bodil Hansson (S) som är ordförande i kommunens planerings och utvecklingsutskott.

Ortvikens pappersbruk

Krav på regeringen

Vilka konkreta krav som kommer att föras fram från kommunens sida är ännu oklart men redan tidigare har investeringar i infrastruktur och bredband förts fram. Det finns också förväntningar på utbildningsinsatser.

Dråpslaget kom för två veckor sedan när SCA meddelade att bolaget stänger sina tre pappersmaskiner vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall och varslar 710 anställda.

Lång rad av varsel

Men listan av  stora varsel är längre än så. På kort tid har Östavallssågen i Ånge, småhustillverkaren Smålandsvillan och det statligt ägda Casino Cosmopol varslat om nedläggning. Totalt berörs cirka tusen anställda och till detta kommer en rad mindre varsel till följd av främst butiksnedläggningar i Sundsvall.

Under besöket i Sundsvall kommer Ibrahim Baylan och Eva Nordmark att träffa Sundsvalls kommun, SCA, fackliga organisationer och arbetsförmedlingen med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ortvikens pappersbruk

Mer i ämnet