Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Happy Pride!” Torbjörn Karlsson, Pridegeneral, tillsammans med Susie från ikoniska gruppen ”Lili & Susie” under paraden i Sundvall

Efter två års lång väntan – Prideparad igen i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin satte stopp både 2020 och 2021, men i år var det åter dags för Prideparad i Sundsvall – 32 grupper och flera fordon paraderade i centrala Sundsvall för att på det sättet manifestera sitt stöd för allas lika värde.

I spetsen för det långa tåget gick pridegeneralen Torbjörn Karlsson.

– Det är så oerhört skönt att vi kan köra igen, det är så många som har saknat det, säger han.

En lång rad organisationer, föreningar och politiska partier deltog i årets parad  – allt från Hemvärnet, Räddningstjänsten, Svenska Kyrkan och LO, till Giffarna och Sundsvalls museum.

Alla poltiska partier deltog i årets parad – med ett undantag, Sverigedemokraterna.

Första paraden i Sundsvall genomfördes 2007 och arrangerar gör RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Prideveckan avrundades lördag kväll med en rad artister på scen, från Anna Stadling och Nanne Grönwall till ikoniska 80-talsduon Lili & Susie.

Arrangerade RFSL uppskattar att antalet deltagare under årets parad nådde 5 000 personer – det tidigare rekordet, 4 500, skulle därmed vara passerat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.