Foto: TT

Efter #utantystnadsplikt: Ingen reaktion från landstingsledningen

Uppdaterad
Publicerad

10 000 kvinnliga läkare krävde i #utantystnadsplikt ett stopp för sexuella trakasserier och de fick nyligen stöd av manliga kollegor som gått samman i ett gemensamt uttalande.

Men från arbetsgivaren har det varit tyst.

– Jag är besviken, säger Emma Björk, överläkare i Örnsköldsvik.

Flera upprop inom ramen för Metoo har kommit från vården. Över 10 000 kvinnliga läkare skrev i november under uppropet #utantystnadsplikt. Där har en mängd vittnesmål om sexuella trakasserier inom yrket sammanställts. Emma Björk är överläkare på kvinnokliniken i Örnsköldsvik.

– Jag tycker att vårt upprop talar för sig själv och visar att det är ett utbrett problem. Sjukvården har en tradition av hierarkiska strukturer där många män befinner sig i ett stort överläge. Det gynnar sexuella trakasserier och ger en grogrund för sexism och förtryck, säger Emma Björk överläkare på kvinnokliniken i Örnsköldsvik.

Emma Björk. Foto: SVT

Ingen reaktion från landstingsledningen

En del av uppropet handlar om att få arbetsgivaren att vidta åtgärder – något som inte skett.

– Jag är besviken på att arbetsgivaren inte svarat på kravet i vårt upprop där vi önskade att de ska tydliggöra vad de gör och tydligt visa att de tar utsatta personer berättelser på allvar. Men vår arbetsgivare har hittills varit helt tyst, konstaterar Emma Björk.

”Inte läst uppropet”

Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör i landstinget i Västernorrland, har ännu inte själv läst uppropet och uppropet #utantystnadsplikt har inte heller lett till några åtgärder.

– Jag känner inte till något pågående just nu.

SVT: Är det här något ni har tagit upp i ledningen eller tycker ni inte att det är ett problem?

– Nej, vi har inte haft någon särskild diskussion om det. Det är klart att vi tycker att det är ett problem, och det här är ett samhällsproblem, så det ingår i det. Det kan ju leda till att vi behöver vidta ytterligare åtgärder inom vårt landsting, men det är ingenting som vi har diskuterat specifikt än så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.