Foto: Räddningstjänsten

Efter verkstadsbranden: ”Tacksam för all hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags brann deras arbetsplats och pappans livsverk ner i Stensland utanför Ullånger. Men de tre bröderna Danielsson är fast beslutna att öppna plåtslageriet igen.

– Vi vill komma i gång så fort som möjligt, säger Andreas Danielsson.

Redan 1982 startade Kjell Danielsson Ullångers Plåt i den gamla skofabriken som var hopbyggd med en nedlagd skola. Kjell har numera gått i pension men de tre sönerna Andreas, Fredrik och Patrik driver verksamheten vidare.

Hann flytta bilen

Det var Andreas som först upptäckte branden i måndags. Han hade varit ute på jobb en stund och var ensam.

– När jag kom tillbaka brann det för fullt i en kallställd del av verkstaden. Jag minns knappt vad jag tänkte men jag flyttade brorsans bil och slog larm, jag visste ju att det fanns gasflaskor där, säger han.

På grund av explosionsrisken fick ett område med en radie på cirka 300 meter spärras av, inklusive den närbelägna E4. Under natten mot tisdagen kunde dock Europavägen öppnas igen sedan man lagt sprängmattor över brandplatsen och under tisdagen, efter 24 timmar, hävdes avspärrningarna helt.

Hjälp från flera håll

Då var plåtslageriet helt jämnat med marken, till och med murstocken hade rasat. Men bröderna Danielsson ger inte upp så lätt.

– Vi vill komma i gång igen så fort som möjligt, det är målsättningen. Det är flera som redan har hört av sig, bland annat från Örnsköldsvik och Undrom, och erbjudit oss att använda deras verkstadslokaler tills vidare. Vi har också mycket utejobb planerat nu under hösten och klarar oss utan verkstaden ett tag, säger Andreas Danielsson.

Besök från försäkringsbolaget

Men så här dagarna efter den omvälvande händelsen snurrar tankarna och frågetecknen är många inför hur man går vidare.

– I dag ska i alla fall försäkringsbolaget komma och titta så vi får se vad det ger, säger Andreas som är tacksam för allt stöd de fått i bygden.

– Det är helt fantastiskt vad många det är som hört av sig och velat hjälpa till på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.