Grafik ur SVTs uppdrag granskning som eldat på konflikten ytterligare. När Active Works först presenterade sina krav för den avbrutna entreprenaden var beloppet först 83 miljoner för att sedan rasa iväg. Nordex menar att det rör sig om ”uppblåsta siffror”, som är ett rent hitte-på. Foto: SVT

Efter Viksjöbråket – snårig tvist om hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Active Works kräver det tyska vindkraftbolaget Nordex på 239 miljoner i skadestånd efter vinterns storbråk i Viksjö, men enligt Nordex är det uppblåsta siffror som saknar förankring i verkligheten.

Skuldberget efter vinterns bråk i Viksjö uppgår till hundratals miljoner, och i dagarna avgörs om rekonstruktionen av Active Works och NL Construction skall få fortsätta.

Ur SVTs Uppdrag granskning

Tyska Nordex säger nej och driver linjen att rekonstruktionen ska avbrytas. Här och nu.

Tonläget mellan de stridande parterna är högt och SVTs Uppdrag granskning används nu som slagträ i den fortsatta tvisten. I programmet förekom uppgifter om märkliga transaktioner och ”fejkade” fakturor som gett ny näring till bråket. Ekobrottsåklagaren Stefan Lundberg uttalade sig i programmet.

Förslag till ackord

Det var de närstående bolagen Active Works och NL Construction, som tog in de underentreprenörer i projektet som sedan inte fick fullt betalt, och båda bolagen kämpar nu för överlevnad med 150 miljoner respektive 270 miljoner kronor i skulder.

Utgången är oviss. I dagarna har Active Works vd Göran Solig vänt sig till tingsrätten i Stockholm och Härnösand och begärt en ytterligare förlängning av rekonstruktionstiden av – och därmed konkursskyddet för – de båda bolagen.

I Active Works fall finns ett ackordsförslag som innebär att bolaget tror sig kunna betala  25 procent av sina skulder, medan situationen för NL Construction är besvärligare. För NL Construction finns ingen lösning presenterad förutom att det förs en ”dialog” med ett bolag som uppges vara beredd att skjuta till de pengar som krävs för att få en ackordsuppgörelse i hamn.

Inbördes skulder

Särskilt intressant i sammanhanget är att de båda bolagen, som har samma postadress och företrädare, Göran Solig, har stora inbördes skulder till varandra. Framför allt krävs NL Construction av Active Works på 216 miljoner för att vindkraftjobbet i Viksjö havererade. De inbördes skulderna innebär också att Active Works och NL Construction är varandras största fordringsägare vilket ger dem fördelen att kunna styra rekonstruktionen.

Samtidigt har Active Works också riktat ett krav på 239 miljoner gentemot beställaren i Viksjö, det tyska vindkraftbolaget Nordex för att man efter månader av bråk slängdes ut från vindkraftbygget i vintras.

”Uppblåsta siffror”

Nordex har emellertid gjort klart att man inte är beredd att betala ut några ytterligare pengar till Active Works. Kravet på 239 miljoner beskrivs av Nordex advokater som ”uppblåsta siffror” som saknar förankring i verkligheten. De menar att de företagsrekonstruktioner som redan pågått under ett halvår är ett ”missbruk” av lagen.

Active Works å sin sida har i sitt ackordsförslag lovat att en eventuell framgång i tvisten mot Nordex ska komma deras fordringsägare till del. Om Active Works vinner lovar bolaget skjuta till mer pengar, som mest så att skulderna blir fullt betalda..

Inga kommentarer

SVT Västernorrland har varit i kontakt med Göran Solig, vd och företrädare för Active Works och NL Construction. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet