Carina Eriksson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Kramfors kommun. Foto: SVT

Hög sjukfrånvaro bland socialsekreterare i Kramfors – vill se utökad coronatestning

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen i Kramfors ligger på över 30 procent och man är tvungen att hårdprioritera för att få verksamheten att gå ihop.

Nu efterlyser förvaltningen möjligheten för personalen att få testa sig för covid-19 för att snabbare kunna återgå i arbete – men enligt Region Västernorrland finns i dagsläget inte den testkapaciteten.

Drygt 30 procent av socialsekreterarna inom individ- och familjeomsorgen i Kramfors är just nu frånvarande på grund av sjukdom.

– Många har varit hemma i 2-3 veckor och några är inne på sin fjärde vecka, säger Carina Eriksson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

Coronaviruset i Västernorrland

Flera i personalen har vänt sig till sjukvården och velat testa sig för covid-19, men fått nej.

– Tyvärr tillhör min personal inte en utvald grupp. Skulle vi få testa några så skulle de kanske kunna återgå i arbete snabbare, precis som inom vården, säger Carina Eriksson.

Andra grupper prioriterade

Enligt Region Västernorrland ligger finns just nu inte kapacitet att testa fler yrkesgrupper.

– Av samhällsviktig verksamhet, utöver vård- och omsorgspersonal, är det i dagsläget tandvårdspersonal vi har möjlighet att testa, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

– På grund av att testningen inom vården och äldreomsorgen kommer att utvidgas i samband med smittspårning, så har vi inte kapacitet att erbjuda andra kategorier testning.

Regionen jobbar dock för att få igång testning av personer i ”grupp 3”, där socialsekreterare ingår, och hoppas kunna komma igång med det om ett par veckor.

Längre handläggningstider till följd av sjukfrånvaron

För individ- och familjeomsorgen i Kramfors innebär den höga sjukfrånvaron ett högt tryck på den kvarvarande personalen och att man tvingas hårdprioritera, med längre handläggnings- och väntetider som följd i vissa delar av verksamheten.

– Det vi absolut måste prioritera är till exempel anmälningar om barn som far illa, säger Carina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet