Foto: SVT

Egenavgifterna inom sjukvården i länet höjs

Uppdaterad
Publicerad

500 kronor för ett besök på akuten – och 1500 kronor i ”böter” om man uteblir från en planerad operation. Det är några av de egenavgifter inom sjukvården som höjs inom kort.

Däremot blir det gratis att förnya sina recept.

Regionstyrelsen klubbade igenom förslaget under torsdagen, och nu ska det hela upp till beslut vid nästa regionfullmäktigesammanträde.

De viktigaste förändringarna:

• Egenavgiften för besök på vård- eller hälsocentral höjs från 200 till 300 kronor

• Motsvarigheten för ett besök på akutmottagning eller primärvårdsjour höjs också med en hundralapp, från 400 till 500 kronor

• Egenavgift för sjukvårdande behandling utförd av ambulanspersonal i samband med utryckning som inte leder till transport för vidare vård på akutmottagning eller primärvård höjs även den från 400 till 500 kronor

• En avgift på 1500 kronor för uteblivande från planerad operation införs

• En avgift på 350 kronor införs vid uteblivet besök eller sena återbud inom barn- och ungdomspsykiatrin.

• Att få sina recept förnyade blir däremot gratis i framtiden, en anpassning till ett mer digitalt arbetssätt. Det innebär också att Region Västernorrland framöver kommer att skicka ut 44 000 fakturor färre årligen.

Förändringarna föreslås införas från den 1 september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.