• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Ekonomisk oreda och tom kassa – nu hoppas KRIS på nystart

Publicerad

Stora skulder, anställda som får inte ut sina löner, misskött ekonomi, styrelsen har avsatts. Föreningen KRIS Sundsvall dras med så allvarliga problem att den riskerar läggas ner.
– Vi arbetar intensivt för att få föreningen på fötter igen, säger Mats Granberg, ordförande i den interimistiska styrelsen.

Kriminellas Revansch I Samhället, KRIS, har sin egen villa i Sundvall. Här arbetar fyra personer och det är en viktig samlingsplats för många som försöker hitta sin plats i samhället efter missbruk och kriminalitet.

Den fungerar som en kamratförening och har funnits i över 20 år, men nu riskerar KRIS i Sundsvall att läggas ner. Orsaken är stora skulder på grund av oreda i ekonomin. Nu är det upp till den tillfälliga, interimistiska styrelsen att försöka lösa problemen.

Hur har problemen uppstått?

– Jag vet inte om det beror på okunskap eller glömska men det är fakturor som inte har betalats i tid och man har rekvirerat fel till Arbetsförmedlingen som nu kräver tillbaka pengar och det här har pågått i flera år, säger Mats Granberg, ordförande i den interimistiska styrelsen.

Nystart

Trots alla mörka moln är han hoppfull och tror att det arbete den nuvarande styrelsen lagt ner, är början på en nystart för KRIS Sundsvall.

De har tagit hjälp av en bokföringsfirma och för nu samtal med sina samarbetspartners som kommun och Arbetsförmedling.

Den stora skulden är just till Arbetsförmedlingen, 280 000 kronor. Det har uppkommit då föreningen inte redovisat lönebidragarbetarnas arbetstider på rätt sätt. Det upptäcktes då Arbetsförmedlingen gjorde en revision och drog då in bidraget.

– Våra anställda har inte fått ut sina löner på flera månader, säger Mats Granberg.

Det har gått så långt att facket hotat begära föreningen i konkurs.

”KRIS räddade mitt liv”

Vad skulle hända om KRIS i Sundsvall tvingades lägga ner?

-  För mig personligen skulle det betyda en stor förlust för jag tror KRIS-föreningen behövs. Jag engagerar mig i det här beror på att KRIS räddade mitt liv en gång för 15 år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer