Sören Kjellkvist elcyklar från Haparanda till Strömstad via Smygehuk. Foto: Thomas Sundberg, SVT

Han elcyklar svenska kusten runt mitt i vintern

Uppdaterad
Publicerad

Sören Kjellkvist bytte sin bil mot en elcykel. Nu cyklar han hela Sveriges kust för att visa att vintern inte behöver begränsa cykelåkandet.

När Sören Kjellkvist bytte sin bil mot en elcykel upptäckte han att nästan alla bilresor med lätthet kunde göras på sadeln istället. Nu vill han visa att det går bra att cykla året runt genom att cykla från Haparanda ner till Smygehuk och sedan upp längs västkusten till Strömstad.

– Jag ville gärna testa och se vilka möjligheter en elcykel har och se om den kan ersätta bilen fullt ut. Genom att cykla genom hela Sverige på vintern kan jag testa det och så här långt tycker jag att det är ett utmärkt transportmedel.

Under cykelresan ska Sören bara äta ”gammal” mat. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Föreläser på skolor

Han genomför resan i samarbete med Naturskyddsföreningen. Under hela cykeläventyret ska Sören bara äta ”gammal” mat för att uppmärksamma hur mycket mat vi slänger varje år bara för att vi tror att den är för gammal för att äta.

– Svenskarna slänger i genomsnitt 107 kilo mat om året per person. Det är den maten jag vill hitta längs vägen. Naturskyddsföreningen ordnar också så att jag kan besöka skolor längs min väg där jag kan visa upp elcykeln och prata om klimatsmart mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.