Foto: SVT / arkiv

Eldningsförbudet gäller tills vidare

Publicerad

Eldningsförbudet i Västernorrland kvarstår – i vart fall till nästa vecka. De senaste dagarnas regnskurar har inte förändrat läget nämnvärt.

Det är de senaste dagarnas regn till trots fortfarande mycket torrt i markerna i länet. De jämförelsevis små nederbördsmängderna har inte gjort någon större skillnad.

Räddningstjänstförbunden i Västernorrland – Medelpad, Höga Kusten Ådalen och Örnsköldsvik – håller daglig kontakt med Länsstyrelsen i frågan och regelbundna avstämningar.

– Som det ser ut nu kommer eldningsförbudet att kunna hävas tidigast under nästa vecka, säger Ulrik Lindström, insatsledare vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

”Okunskap”

Brandflyget har inte varit till väders de senaste dygnen efter regnet över länet. Men den senaste veckan har antalet larm om skogs- och gräsbränder avtagit.

Hur har eldningsförbudet respekterats hittills?

– Sisådär. I helgen till exempel var det några bränder, ett par i Härnösand och en i Ullånger som orsakats av ledning. Vi vill tro att det mest beror på okunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.