Foto: Adam Wrafter/TT

Eldningsförbudet hävs på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Eldningsförbudet i Västernorrland som gällt i två och en halv månad hävs nu på onsdag. Det har Länstyrelsen beslutat efter samråd med räddningförbunden i länet.

Eldningsförrbudet infördes den 2 juni efter några varma och torra försommarveckor. Eftersom värmen och torkan har hållit i sig under hela sommaren har förbudet kvarstått.

Under måndagen beslutades att förbudet nu ska hävas. Närmare bestämt klockan 16 på onsdag.

Brandrisken i skog och mark har minskat. Enligt SMHIs prognoser kommer mer regn framöver med början just på onsdag.

Manar till försiktighet

Den översta delen av marklagren är numera fuktiga eller blöta. Dock är det fortfarande torrt längre ner i marken. Och de ansvariga myndigheterna manar därför till försiktighet även framöver.

– Eldningsförbudet kan nu äntligen plockas bort eftersom risken för skogsbrand nu minskat betydligt. Vår förhoppning är att allmänheten fortsätter att vara försiktig med öppen eld i naturen och att vi slipper större skogsbränder i länet framöver säger Martin Neldén, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.