Foto: Ylva Holmgren/SVT

Elever utbildades för att förebygga sexuella trakasserier

Publicerad

Hur förebygger man sexuella kränkningar i skolan?

Elever och lärare från länet samlades och diskuterade problemet i Sundsvall.

Backa initiativet – som arbetar för en skola fri från sexuella kränkningar – stod som värd.

Just nu är det rikstäckande initiativet på turné och kommer besöka flera skolor runt om i landet. Och under onsdagen var de på plats i Sundsvall.

Elever och lärare från skolor i länet har fått utbildning och verktyg hur de ska motverka och hantera sexuella kränkningar i skolan. Allt för ett tryggare skolklimat.

– Vi riktar in oss på att hitta lösningar på dessa problem. Det vi har pratat om är att förändra normerna och inte bara släcka eldar, utan jobba förebyggande, säger Julia Söderberg, turnéledare.

Förslag

Och eleverna har kommit med konkreta förslag.

– Vi ska göra en grupp där vi pratar om det här och få folk att förstå att det här är viktigt, säger Elton Nordin, som går i klass 8 på Kastellskolan i Härnösand.

Sexuella trakasserier är vardag i skolan, menar Manoel Sahdo, som också går årskurs 8 på Kastellskolan.

– Det har skett då och då. Det är killar som visslar efter tjejer, säger han.

Vad kan man göra i en sån situation om man ser det?

– Säga till att sluta för det är helt oacceptabelt och försöka få lärarna att ta detta på allvar.

Givande dag

Båda är eniga om att dagen – som varit späckad med diverse workshops – har varit givande:

– Jag tycker att den här dagen har varit lärorik, det har varit bra för det de har försökt förmedla för oss är ett väldigt viktigt budskap, säger Manoel Sahdo.

– Det var lärorikt och jag hade gärnat vilja göra om detta, säger Elton Nordin.

Läs mer om Backa initiativet i faktarutan.

Backa initiativet

Backa är finansierat av regeringen som en del i de insatser i skolan efter #metoo som tillkännagavs den 28 juni 2018. Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för eleverna genom kompetenshöjande insatser och stärka det förebyggande arbetet mot sexuella kränkningar i skolan.

De arbetar för en skola fri från sexuella kränkningar är ett initiativ som organiseras av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Sveriges elevråd – SVEA, Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundet Skolledare. Backa är en kunskapsplattform med syfte att skapa och samla engagemang, sprida kunskap, förmedla verktyg och främja samverkan mellan intressenter. Backa finansieras av Skolverket och pågår mellan oktober 2018 och juni 2019.

Källa: Backa initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.