Eleverna: ”Både bra och dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många elever tycker att gymnasieföreningarna ska få finnas – men att nollningsprocedurerna inte är okej.

SVT Västernorrland pratade med några elever på Hedbergska skolan i Sundsvall – där gymnasieföreningarna har anor från tidigt 1900-tal – för att höra vad de tycker och tänker om föreningarnas verksamhet och deras omdiskuterade intagningsritualer.

Ingen av dem vi pratade med är själva med i någon av föreningarna.

Äckliga drycker

– Jag tycker de är kul. Det är bra att de finns, de som är med får nya kompisar och festar och så. Jag tycker att de kan få finnas, säger Zhina Garmiani, 16 år.

– Jag tycker de är bra, man tar vara på gymnasietiden och går på fester och så. Men nollningen är inte så bra tycker jag. Det är mycket de ska göra, de får dricka sånt som inte är så bra och göra saker som kan vara farliga, säger William Emanuelz, 16.

Kluven

Ida Åslund, också hon 16 år och förstaårselev, är mera kluven.

– Det verkar kul. Men det är väl både bra och dåligt. Nollningen är ju ganska hemsk. Jag har själv kompisar som är med i föreningarna och de inte tagit det på så bra sätt, säger Ida Åslund.

– Man får nya kompisar och får vara med och festa och så. Men ändå...de är ju dumma mot dem så att man får dåligt självförtroende och så. Det tycker jag inte är bra, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.