Utan s:et i slutet blir namnet grammatiskt fel, menar Moa Edholm Foto: Lena Landar/SVT

Eleverna tog strid för sitt s

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen ska Härnösands gymnasium återinvigas efter ombyggnationer och renovering. I samband med förberedelserna för det upptäckte elever och lärare att skolan skulle mista ett s.

I kommunens information om återinvigningen av Härnösands gymnasium stod Härnösand gymnasium. Stadsnamnet hade helt plötsligt förlorat sitt genitiv-s. Det gillades inte av eleverna på den humanistiska linjen i årskurs två.

– Vi startade en namninsamling, för vi kan inte stå bakom det här. Det är inkorrekt. Man måste ha med genitiv-s:et på slutet, annars är det grammatiskt fel, säger Saga Byström.

– Vi läser mycket språk, och det är vår plikt att kämpa för att skolans namn förblir språkligt rätt, säger Moa Edholm.

Härnösands eller Härnösand

På måndagen startade de namninsamlingen på nätet, och på onsdag kväll hade över 200 personer skrivit på för att gymnasiet skulle få behålla sitt namn.

Moa Edholm, Saga Byström och Saga Bäck tog strid för skolans namn Foto: Lena Landar/SVT

Eleverna menar också att de tycker att det vore resursslöseri att byta namn. Nya logor och skyltar skulle behövas.

Det bara blev så

När vi tar kontakt med kommunalrådet Fred Nilsson (S) säger han att det inte finns något formellt beslut att ta bort s:et. Det bestämdes i ett samtal han deltog i.

– Det blev bara så. Vi har i andra sammanhang valt bort genitiv-s, till exempel vad gäller Härnösand arena och Härnösand central. Vi är inte ensamma i världen om att göra så.

Kommunalråd Fred Nilsson(S) i samtal med kritiska elever Foto: Lena Landar/SVT

Eleverna får sin vilja fram

När Fred Nilsson nu förstår att elevernas önskan är att ha kvar s:et, säger han att det får vara kvar. Vi ifrågasätter om han kan avgöra det själv, och på det svarar han att inget beslut om namnbyte ju är taget, och då kan skolan fortsätta heta vad den heter.

-  Det här var precis vad vi ville, säger Saga Bäck, som går i årskurs två på den humanistiska linjen. Det känns jättebra nu. Det var väldigt många Härnösandsbor som tyckte det här var viktigt.

Expert håller med eleverna

Vi frågar Sveriges Radios språkvårdare Lotta Ederth vad hon anser. Spelar det någon roll om skolan heter Härnösands gymnasium eller Härnösand gymnasium?

– Det är klart att det ska vara ett s i slutet, det är ju en helt vanlig genitiv form. Det är oerhört glädjande för en språkvårdare att eleverna värnar språket, säger Ederth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.