Eliaz Boväng överlevde krock med tåg – skotern blev skrot

Eliaz krockade med tåget – kritisk mot säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan skulle 17-årige Eliaz Boväng korsa järnvägen med sin skoter. Det var en helt obevakad övergång och han blev påkörd av tåget men överlevde mirakulöst.

Eliaz Boväng skulle ta snöskotern till en kompis. Han körde fram mot den obevakade järnvägsövergången, tittade sig för men plötsligt såg han någonting blått i ögonvrån.

– Det gick så snabbt, jag panikgasade och bromsade samtidigt sedan kommer jag inte ihåg mer säger Eliaz Boväng.

SVT granskar järnvägen

Rädd att förlora benet

På något sätt lyckades han ringa sin pappa som så småningom hittade sonen liggande i ett dike en bit från rälsen. Eliaz hade svåra benbrott, punkterad lunga och blödningar i hjärnan.

– Jag fick ligga flera veckor på sjukhus och det tog ett helt år innan jag kunde gå utan kryckor. Jag har fortfarande rejäla smärtor i benet säger han.

Under flera år hade han en ilsken infektion i benet och han får fortfarande hjälp att hantera benet men säger att det sakta blir sämre och sämre. Det märks att 23-åringen är orolig för att det ska sluta med att han blir av med sitt ben.

– När jag låg på sjukhuset trodde läkarna länge att de skulle bli tvungna att amputera benet, så svåra var skadorna säger Eliaz.

Kritisk mot övergångarna

Det nästan på dagen 6 år sedan olyckan inträffade, den obevakade övergången plockades bort av trafikverket efter olyckan men många andra finns kvar.

– Jag tycker det är fruktansvärt att dom finns kvar. Man borde lägga ner mer pengar på säkerheten, det ska vara bommar säger Eliaz Boväng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet