En halvtimme innan Elsa Israelssons flyg skulle lyfta stängdes Flygplatsen. Foto: Montage

Elsa från Sundsvall fast på Bali

Uppdaterad
Publicerad

Bara en halvtimme innan planet hem till Sverige skulle lyfta fick Elsa Israelsson veta att flygplatsen stängde. Nu sitter hon fast på Bali och har ingen aning om när hon kan åka hem igen.

Det var klockan nio på måndagsmorgonen lokal tid som Elsa Israelsson skulle flyga hem till Sverige. Men redan då var himlen täckt av rök på grund av aktiviteten i vulkanen Agung.

– Allt verkade lugnt när vi kom dit, men en halvtimme före boarding började de ropa nånting i högtalarna, berättar Elsa Israelsson.

Kaosartat

Det dröjde lite innan hon förstod vad som sas, men sen så insåg hon att hela flygplatsen skulle stängas ner. Det blev flera timmars väntan på flygplatsen innan hon kunde hämta ut sitt bagage.

– Alla låg på golvet, många satt och halvsov. Det såg kaosartat ut, berättar hon.

Ovisst

Flygbolaget ordnade ett hotellrum för det närmaste dygnet. Men när SVT talar med henne har hon ingen aning om vad som händer de närmaste dagarna.

– Jag har fått en ny flygbiljett på torsdag, men det är ju så oklart om de alls kan öppna flygplatsen då.

Ovissheten är påtaglig. Elsa Israelsson befarar att hon kan bli kvar lång tid på ön.

– Just nu är det väl ingen katastrof att jag inte kan komma hem, men det skulle ju vara jättetråkigt om jag skulle bli kvar här över julen.

Ökad risk för utbrott

På måndagen uppgraderade  nationella katastrofmyndigheten katastrofrisken från en trea till en fyra. Omkring 40 000 människor i vulkanens närhet har evakuerats och så många som 100.000 människor kan tvingas lämna området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.