Bara en tredjedel av Sveriges hästar registrerade – trots nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Första oktober 2021 skulle alla hästar i Sverige vara registrerade på den anläggning som de bor på, enligt EU-reglerna. Men så är det inte – bara en tredjedel är registrerade än så länge.

EU:s bestämmelser innebär att alla hästar i landet ska vara registrerade på den hästanläggning där de står. Det ska bland annat göra smittspårningen lättare vid ett eventuellt sjukdomsutbrott bland hästar.

Sverige, som näst sista EU-land att tillämpa reglerna, var sent ute med bestämmelserna. Ännu är bara en tredjedel av hästarna i landet rätt registrerade.

Problem med registreringen

– Det är bra med de nya reglerna, om vi skulle få in någon smittsam sjukdom exempelvis. Men det har också varit svårt att registrera på rätt sätt med de nummer som behövs för hästägare, berättar Helen Löfblad, länsveterinär i Västernorrland.

Man registrerar sin anläggning och hästarna som befinner sig på den i mer än 30 dagar via en E-tjänst på Jordbruksverkets hemsida. För att slutföra registreringen behövs varje hästs unika UELN-nummer.

Inga kontroller av att registreringarna är efterföljda på ett korrekt görs i nuläget. Det är inte bestämt när kontroller ska börja göras, men det är länsstyrelsen som kommer att ansvara för det när det blir dags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.