Foto: TT/Montage

Eon svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Glamsjö har en schism med elbolaget Eon om en väg genom ett artskyddat område.

Nu ger elbolaget sin syn på saken.

– Vi har ingen annan vilja än att det ska bli bra för alla parter, säger Eons kommunikationschef för elnät, Johan Aspegren.

Eon menar att de har gjort inventeringar där vägen är tänkt att gå och lokaliserat fridlysta växter och menar att den inte kommer att göra någon större skada på det rara beståndet.

En artskyddsutredning är också skickat till länsstyrelsen, enligt elbolaget.

Länsstyrelsens bord

Vad beträffar de natur- och kulturvärden, bland annat Indals IF:s första fotbollsplan, som finns på Glamsjös mark, och som ligger efter den tilltänkta vägen, hänvisar Eon också till att det ligger på länsstyrelsens bord att avgöra huruvida de är värda att bevara eller inte.

– Nu måste ärendet ha sin gång. Vi har kommit överens med fastighetsägaren att där ska stolpen stå och han har fått ersättning för det och i det ingår att vi ska få ha en väg för att få dit stolpen, säger Johan Aspegren.

En alternativ sträckning av vägen har föreslagits från båda parter.

– Vi har föreslagit en alternativ dragning sedan får länsstyrelsen säga vilket som blir bäst för helheten, säger Johan Aspegren kommunikationschef på Eon.

Tror på lösning

Han tror på en lösning med Patrick Glamsjö.

– Ja det är klart, vi har många tillståndsärenden och vi löser dem allihopa.

I protest placerade Glamsjö en traktor för att förhindra Eons maskiner från att börja bygga vägen.

– Det har vi inte så mycket att säga om, han får väl ställa sin traktor var han vill. Med det sagt så ska vi ändå säga att vi har stor respekt för hans omvårdnad och för att han värnar om miljön. Vi har ingen annan agenda, vi vill också värna den biologiska mångfalden och värna rara växter, säger Johan Aspegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.