Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samma gift som Julia Roberts slogs emot i filmen om Erin Brockovich, läcker ut från kloratfabriken i Alby, Ånge. Foto: SVT, montageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cancergiftet läcker från kloratfabriken i Alby

Uppdaterad
Publicerad
Det extremt farliga ämnet, sexvärt krom, läcker från kloratfabriken i Alby utanför Ånge. Företaget har försökt stoppa läckaget av ämnet, men trots det har det uppmätts i höga halter vid fabriken i Alby.

Kloratfabriken i Alby har enligt länsstyrelsen i Västernorrland under en längre tid haft diffusa läckage av ämnet sexvärt krom. Ett extremt farligt ämne som är cancerframkallande och som orsakade en miljöskandal i staden Hinkley i Kalifornien på 90-talet där det högsta skadeståndet i USA:s historia efter en rättsprocess betalades ut.

Miljöskandal blev film

Skandalen blev en film där Julia Roberts spelade huvudpersonen Erin Brockovich och precis som i Hinkley är folk som bor i närheten av fabriken i Alby oroliga för sin miljö.

– Jag vill flytta härifrån, säger Eila Jönsson som bor med utsikt mot fabriken.

Sexvärt krom uppstår i processen när man tillverkar blekmedel till massaindustrin, vilket är den huvudsakliga verksamheten i fabriken i Alby. Men några läckage vill företaget Nouryon inledningsvis inte kännas vid.

– Vi har det i våra system men det är ingenting som jag känner till att vi mätt upp, säger Tommy Walker, produktionschef vid fabriken.

Aggressiv elektrolysmassa

Efter hand får vi ett mail där Nouryon medger att ett visst läckage förekommit, man har hittat sexvärt krom i höga halter i grundvattnet på fabriksområdet utanför de slutna systemen och även i låga halter i vattnet i den intilliggande älven Ljungan. Enligt länsstyrelsen har ämnet letat sig ut ur fabriken via elektrolysmassa med aggressiva egenskaper, men var det sexvärda kromet hamnat är oklart.

– Det är det som företaget tittar på just nu, genom att genomföra omfattande utredningar för att lokalisera utsläppen, säger Sören Thor på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Vågar inte gå ut

Eila Jönsson tittar mot fabriken, hon tycker att det är obehagligt att ha verksamheten så nära.

– Ibland kommer det en konstig rök så man vågar inte gå ut, säger hon.

Och frågan är om de närboende ska vara oroliga.

– Med det vi vet idag, så ska man inte vara orolig om man bor i närområdet eller om man jobbar på fabriken, säger Sören Thor som menar att halterna av sexvärt krom minskat efter att Nouryon vidtagit åtgärder.  Samtidigt förnekar han inte att en hel del sexvärdigt krom har läckt ut.

– Ja, så är det, säger han.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet