Äldre, sjuka och rörelsehindrade ska kunna ta sig till vaccinationsstället till rimligkostnad – nytt förslag från majoriteten i regionen. Foto: SVT

Beslut om ersättning för äldres vaccinationsresor i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte hänga på kostnaden när det gäller att kunna eller inte kunna ta sig till vaccinationsställena i Västernorrland. Det är regionstyrelsen överens om och fattade idag beslut om att äldre, sjuka och rörelsehindrade ska ha rätt till reseersättning.

Det är för att möjliggöra för så många som möjligt att vaccinera sig mot covid-19 i länet som en enig regionstyrelse fattar det här beslutet.

– Alla vill införa ersättningen, diskussionen handlade om var vi sätter gränser, hur det ska lösas, säger Ingeborg Wiksten (L).

”Sårbar grupp”

Förslaget om ersättning för vaccinationsresa innebär att:

  • alla över 65 och alla i riskgrupp får ersättning för resor med egen bil från första kilometern
  • alla med färdtjänst kan boka vaccinationsresan enligt färdtjänsttaxan
  • alla på särskilda boenden eller med hemsjukvård, som inte fått vaccin i hemmet, får taxiresa enligt färdtjänsttaxa

– Vårt förslag innebär att de flesta i denna grupp kan ta sig till och från vaccination antingen med egen bil eller med taxi, för att minska riskerna för en sårbar grupp, säger Ingeborg Wiksten från Liberalerna.

Hoppas på anhöriga

Men den friska äldre som bor hemma och klarar sig själva utan vare sig hemtjänst eller hemsjukvård och inte har bil – vad gäller för dem?

– Det är svårt att sätta gränser, men det går inte att boka taxi hur som helst, det skulle bli alldeles för dyrt för regionen. Vi tänker att det finns anhöriga som kan skjutsa, säger Ingeborg Wiksten.

Kostnad: 15 miljoner

Förslaget beräknas kosta cirka 15 miljoner kronor beroende på hur många som behöver stödet. Det finansieras dels med ett statligt tillskott och dels med regionens egna medel.

Mer informationom vaccinationsresorna kommer att publiceras på 1177.se.

Artikeln är uppdaterad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet