• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT / SVT

Ersta diakoni överväger att ta över Voon

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Ersta diakoni sonderar möjligheterna att ta över den konkursade vårdcentralsverksamheten i Sollefteå.
– Vi undersöker förutsättningarna men ser att det finns vissa risker och en del obesvarade frågor, säger Ersta diakonis direktor Stefan Nilsson till SVT Västernorrland.

Ersta diakoni i Stockholm är en fristående ideell förening som utifrån en kristen helhetssyn bedriver sjukvård, social verksamhet, utbildning och forskning.

I februari nästa år öppnar Ersta diakoni sin första vårdcentral hittills, inrymd i föreningens sjukhuslokaler på Södermalm i Stockholm.

Nu tittar föreningen på möjligheterna att även kunna ta över driften av Voons konkursförsatta vårdcentral i Sollefteå.

Långt till beslut

Men Erstas ledning ser alltså ännu en del frågetecken.

– Med andra ord är det fortfarande långt till beslut, säger Stefan Nilsson.

– Men generellt kan man säga att vi söker nya vägar att etablera oss utanför Storstockholm.

Har inte ansökt om vårdavtal

Har Ersta diakoni ansökt om vårdavtal hos Region Västernorrland?

– Nej, det har vi inte. Om vi ska göra det eller inte hänger helt på var vi landar i första frågan, säger Stefan Nilsson.

Finns det ett intresse att även driva Sollefteå sjukhus på entreprenad?

– Ersta diakoni har bedrivit sjukvård i 160 år, så visst har vi potentiellt mycket att tillföra. Om det kommer ut på entreprenad kommer vi seriöst titta på det. Men vi måste i så fall först noggrant få se över vilka villkor som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet