Esteteleverna på Härnösands gymnasium sjunger körsång på distans. Foto: Privat

Esteter körar på distans i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Körer sjunger ju tillsammans och att utbilda i körsång på distans blir så klart svårt. I Härnösand har man lyckats även om det inte var okomplicerat.

Esteteleverna på Härnösands gymnasium har övat körsång på distans sedan de skickats hem för distansutbildning. Körsång som ju bäst upplevs tillsammans med andra har alltså varit en omöjlighet. Istället har eleverna fått spela in var sin stämma som sedan den före detta eleven och artisten Tony ”Naima” Öberg ljudbearbetat.

Lurar lyssnaren

Resultatet av Evert Taubes ”Så länge skutan kan gå” lurar lyssnaren att tro att eleverna befunnit sig på samma plats vid inspelningen. Men att bara höra sin egna stämma utanför den trygga kören var tufft för många elever.

– Det var lite obekvämt att bara höra sig själv och spela in det och skicka iväg det. då är det lätt att det blir 10-20 inspelningar och sedan kanske man ger upp ändå eller skickar iväg det. en del har säkert blivit lite knäckta men det har också varit lärorikt att inte stå och hjälpa till hela tiden, säger körläraren Margareta Björklin.

Se hela klippet på Härnösands kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.