Anna Bäckström, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Västernorrland, efterlyser en etisk debatt kring fosterdiagnostik. Foto: Eva Harström, SVT

Läkare: ”Etiska frågor kring fosterdiagnostik saknas i debatten”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gravida som utför kub-testet för att se sannolikheten att fostret har en kromosomrubbning ökar. Samtidigt har antalet barn som föds med Downs syndrom minskat drastiskt de senaste två åren. Nu efterlyser överläkare i Västernorrland en etisk debatt kring fosterdiagnostik.

– Jag önskar att man lyfte de etiska frågorna i samhällsdebatten. Det här är oerhört komplext, säger Anna Bäckström, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Västernorrland.

Komplicerade metoder

– Alla nya metoder bör föregås av en etisk diskussion i det här området. Jag tycker att den varit ganska frånvarande, säger Jesper Agrell, sektionsansvarig överläkare på ultraljudssektionen i Region Västernorrland.

Kub-testet är en undersökning där den gravida kvinnan kan få en sannolikhetsbedömning för tre kromosomavvikelser, varav den vanligaste är trisomi 21 – Downs syndrom.

– Metoderna i sig är ganska komplicerade att förklara, för det handlar om sannolikheter. Det bygger på att kvinnan har kunskap om de här kromosomrubbningarna. Det är ett enormt informationsansvar som läggs på primärvården, säger Jesper Agrell.

Svårt ta ställning till sannolikhet

– Det är jättesvårt att ta ställning till sannolikheter, instämmer Anna Bäckström och hon poängterar vikten av att de blivande mammorna får information för att kunna fatta ett välgrundat beslut.

– Alla hoppas att de ska få ett besked att det är låg sannolikhet. En del kommer att få ett besked att det är högre sannolikhet och då måste de ta ställning till vad de gör med det beskedet. Det ska man ha tänkt igenom i förväg, menar Anna Bäckström.

Färre barn med Downs syndrom

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet barn som föds med Downs syndrom i Sverige har minskat kraftigt, från 183 födda barn 2014 till 122 år 2016. Samtidigt ökar antalet aborterade foster med just trisomi 21.

– Egentligen borde man sopa rent i tankevärlden och fundera vad är det vi egentligen ska använda våra resurser till att leta. Tekniken utvecklas och man kan se mer och mer. Då behövs det en etisk diskussion kring vad det är vi egentligen behöver resurserna till att hitta, säger Jesper Agrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.