Isabell Mixter, (V): ”Förslagen inskränker de demokratiska rättigheterna”. Foto: SVT

”Ett försök att stoppa BB-ockupationen” – politisk strid om ordningsregler

Uppdaterad
Publicerad

När Regionstyrelsen sammanträdde under torsdagen fanns en punkt långt ner på listan benämnd ”Ordning och säkerhet i regionens lokaler”. Det låter som som en fullständigt okontroversiell fråga – men det visade sig vara långt från sanningen.

Vänsterparitet rasar nu över inskränkningar i yttrandefriheten.  

Det är ett försök att samla olika ordningsföreskrifter, ett arbete som påbörjades för flera år sedan men som av olika anledningar inte har slutförts.

– I dag är de beslutade på olika ställen, olika instanser, nu vill vi samla upp allt i ett dokument, säger Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande.

Men Isabell Mixter, ledamot i regionstyrelsen för Vänsterpartiet menar att förslaget direkt syftar till att stoppa BB-ockupationen i Sollefteå från att starta om.

”Begränsar yttrandefriheten”

– Vi ser det här som ett tydligt grepp för att förhindra att den kommer tillbaka, säger Mixter till SVT.

Hon och hennes parti menar förslaget som det ser ut är en sammanblandning av polisiära frågor och åtgärder som begränsar yttrandefriheten.

– Det är brott mot demokratiska rättigheter, anser hon.  Hör isabell Mixter i klippet ovan.

Men att de nya, samlade reglerna skulle vara direkt riktade mot BB-ockupanterna, den beskrivningen går inte Glenn Nordlund med på:

– Vi inom partierna ska exempelvis inte bedriva politisk verksamhet i sjukhuslokalerna, säger han.

– De som besöker sjukhusen ska kunna göra det utan att behöva bli påverkade av varken det ena eller det andra, menar han.

Vilka ska då egentligen besluta om vilka som får uppehålla sig i exempelvis sjukhuslokalerna? Enligt Nordlund ska den personal som finns närmast olika händelser göra bedömningen hur man löser olika situationer – i samråd med sina chefer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.