Chefen med ett kompberg på 12 år

Klinikchefen har en av landstingets högsta löner. Men han har också samlat på sig ett kompberg på 12 år.

SVT Västernorrland kan idag avslöja landstingets mest guldkantade chefsavtal. Klinikchefen för laboratoriemedicin har en månadslön på 178 000 kronor men har samtidigt krav på landstinget för 12 års övertid.

Alla detaljerna framgår av det avtal om chefsförordnande som tecknades mellan den aktuelle klinikchefen och hans närmaste chef den 27 november 2014. Avtalet var ett av de första som tecknades när landstinget Västernorrland rekryterade nya länsklinikchefer och från arbetsgivarens sida undertecknades avtalet av förvaltningschefen Margaret Berglund-Rödén.

Granskat av jurister

Sedan SVT börjat ställa frågor om avtalets innehåll har det granskats av landstingets jurister.

– Det rör sig inte om ett standardavtal, så mycket kan jag säga, förklarar kanslichefen Thomas Olsson till SVT.

Den avtalade lönen är hög jämfört med andra klinikchefer i landstinget, men det som sticker ut än mer i avtalet är något helt annat. I en klausul konstateras att läkaren har 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar vilket sammantaget motsvarar 12 års innestående tid. Läkaren har därigenom ett nettokrav på landstinget på crka 25 miljoner. Landstingets bruttokostnad med sociala avgifter är dock betydligt högre.

Avtalsförvirring

Avtalet har skapat förvirring på landstinget på flera plan. Landstingsjuristen Pär Birgersson menar att formuleringen; 6 558,3 timmar i innestående komptid samt 1 914 fridagar inte är självklar utan att det kan röra sig om en felskrivning och att det istället för ”samt” ska vara ett ”eller” i avtalet istället. Skillnaden är att det i första tolkningen rör sig om tolv år och i den andra tolkningen åtta års innestående komp för läkaren.

Läkaren är 65 år och skulle alltså kunna uppbära lön i ytterligare tolv, eller åtta år om han lämnade jobbet idag.

Flera specialklausuler

Avtalet innehåller en rad specialklausuler. Den aktuelle läkaren är klinkemist. Det är en specialité som är lönedrivande vilket i viss mån förklarar den osedvanligt höga lönenivån. Läkaren har genom åren också varit en av landstingets mest välbetalda.

Vad som däremot inte varit känt är att han samlat på sig stora mängder övertid. Det har varit känt inom en mindre krets men övertidsberget har nu granskats av landstingsjuristen Pär Birgersson.

– Jag utgår från att läkaren varit berättigade till de innestående fridagarna. Att det tillåtits få den här omfattningen är märkligt och torde generellt få skyllas på bristande rutiner, skriver Birgersson i ett internt utlåtande.

– Landstinget bör nu inrikta sig på att lösa den uppkomna situationen på bästa sätt.

I läkarens chefsavtal finns ytterligare ett par anmärkningsvärda delar. Till skillnad mot vad som är kutym med tidsbegränsade chefsförordnanden och chefslönetillägg behåller den aktuelle klinikchefen sin lön även efter att han lämnat sin chefstjänst.

Läs mer om bakgrunden till stridigheterna i landstingspolitiken här

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet