Mordet begicks på en adress i centrala Sundsvall under nyårsnatten. Foto: Eva Harström SVT

”Ett psykotiskt undantagstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

En medelålders ostraffad kvinna, med barn och barnbarn, hugger bestialiskt ihjäl en jämnårig kvinna under en nyårsfest. En till synes obegriplig gärning.
Enligt den psykiater som undersökt den mordmisstänkta kan ett svårt och obearbetat trauma som hon tidigare upplevt ligga bakom – och att hon före mordet hamnat i ett ”psykotiskt undantagstillstånd”.

SVT har tagit del av läkarens utlåtande efter den mindre sinnesundersökning han gjort av den mordmisstänkta kvinnan.

Han skriver att ”hon är orienterad till tid, rum och person och uppvisar ett neutralt stämningsläge. Vare sig hennes tal eller beteende inger misstanke om psykos eller annan allvarlig psykisk störning.”

Samtidigt konstaterar han att mordet utförts ”med ett stort antal knivhugg”, bland annat i offrets ansikte.

Själv brottsoffer

”Detta talar för att brottet begåtts under inverkan av någon form av psykotiskt undantagstillstånd som skulle kunna ha sin grund i tidigare svåra och obearbetade traumatiska upplevelser.”

Det han syftar på är en händelse längre tillbaka i kvinnans liv där hon utsattes för ett grovt våldsbrott.

Kvinnan själv beskriver ingen psykisk ohälsa under undersökningen. Hon uppger att hon vanligtvis har en låg till måttlig alkoholkonsumtion och säger sig inte använda vare sig droger eller läkemedel.

Sporadiska minnesbilder

Hon berättar vidare att hon bara har sporadiska minnesbilder av händelseförloppet under nyårsnatten, men att hon inte känner någon ånger eftersom hon inte upplever att hon gjort sig skyldig till något. I polisförhören har hon varken erkänt eller förnekat brottet på grund av den blackout hon säger sig ha fått.

Sammanfattningsvis konstaterar psykiatern att en allvarlig psykisk störning hos kvinnan kan misstänkas, och att en mer genomgripande rättspsykiatrisk undersökning av henne bör göras – bland annat för att kunna fastställa lämplig påföljd om hon döms för mordet.

Det ställer sig även kvinnan själv positiv till; ”Jag vill verkligen veta vad som hände”, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet