Kristdemokraternas Ebba Busch Thor på snabbvisit tre dagar innan valet för att hjälpa Sundsvalls Liza-Maria Norlin att ta en EU-plats Foto: Pierre Ragnehag/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-valet – Ebba Busch Thor på blixtbesök

Publicerad

Det är bara tre dagar kvar till EU-valet och idag besökte Ebba Busch Thor Sundsvall och Timrå. KD växer snabbast i opinionen just nu och ett av partiets toppnamn i EU-valet är sundsvallspolitikern Liza-Maria Norlin.

De senaste mätningarna talar om ett väljarstöd på runt 12 procent för Kristdemokraterna, vilket skulle innebära ett rejält hopp sedan förra EU-valet 2014 då KD fick 5,9 procent av rösterna. 

Nu ser man chansen att kunna öka från en till rentav tre ledamöter i EU-parlamentet. Blir det verklighet har Liza-Maria Norlin, Sundsvall en EU-plats de närmaste fem åren. 

För att stötta sin norrlandskandidat gjorde Ebba Busch Thor två snabba nedslag, först i centrala Sundsvall och sedan snabbt vidare till Midlanda flygplats i Timrå.

Vill betona miljöprofilen

På Midlanda väntade den andra punkten på KD:s agenda den här dagen, miljöfrågor.
Här skulle man diskutera fossilfritt flyg med företrädare för SCA, flygnäringen och Mittuniversitet. 

– Vi vill få ner utsläppen och här i Västernorrland har man många spännande projekt kring just biobränsle för flyg, säger hon.
– Det handlar om åtgärder för att göra flyget grönare, och det vill vi inspireras av.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, hann träffa några väljare i centrala Sundsvall innan det var dags för nästa programpunkt. Foto: Pierre RagnehagVill få bort dinosauriestämpeln

Klimatfrågor har ju seglat upp som den hetaste frågan för väljarna i det här valet och KD vill gärna få en del av den kakan. 
Det som bekymrar kristdemokraterna är stämpeln av att vara dinosaurier i miljöfrågor.

Orättvist, menar Ebba Busch Thor;

– Vi har en offensiv miljö- och klimatpolitik också, menar hon och pekar förslag inom jordbruks- och skogssektorn. 

– Det handlar bland annat om krav att ställa om EU:s jordbruksstöd för att gynna den biologiska mångfalden, svenska bönder är ju framgångrika med just detta,  säger Ebba Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet