Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap, pratade om hur kommuner påverkas av beslut tagna i EU. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Europadagen firades med seminarier och EU-kunskap i Örnsköldsvik

Publicerad

Under Europadagen bjöds allmänheten på föreläsningar och debatter kopplade till EU. Allt för att engagera väljare inför valet till EU-parlamentet,

Europadagen infaller den 9 maj till minne av den franske utrikesministern Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra vräldskriget. Deklarationen ledde fram till bildandet av Stål- och kolgemenskapen, föregångaren till det som nu är den Europeiska unionen.

Föreslås bli helgdag

Europaparlamentet har i ett betänkande, så sent som i februari i år, föreslagit att alla medlemsstater ska införa en helgdag 9 maj för att stärka känslan av tillhörighet och för att skapa utrymme för medborgarrörelser och samhällsaktiviteter. trots att det ännu inte är en röd dag firas Europadagen på flera håll i Sverige. I Örnsköldsvik hålls flera föredrag, seminarier och debatter med EU-tema. SO-läraren Maria Gulliksson höll under dagen flera pass i EU-kunskap.

– Det är lätt att ta grunderna om EU men sedan kommer det många svåra frågor. Då blir det tuffare för det är lite komplicerat med EU och det är inte så konstigt eftersom det känns lite långt bort för många.

”Vi berörs av allt”

I en annan föreläsningssal pratar Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet, om EU och kommunal politik. Han menar att det är viktigt att plocka ner de stora frågorna i EU och koppla dem till kommunal nivå. Då blir det lättare att se sambanden.

– Vi berörs ju av allt ifrån utrikespolitik, militärpolitik och andra tunga frågorna där man diskuterar vilket inflytande EU ska ha, till regionalstöd och hur man tänker kring miljöspecifikationer som kommunen ska ha koll på. Det är allt möjligt som involverar kommunen och därmed också kommunens invånare.

Valrörelsen

Syftet med Europadagens aktiviteter i Örnsköldsvik är att öka kunskap och engagemang inför valet till EU-parlamentet 26 maj. Valdeltagandet vid det senaste valet, 2014, hamnade på 51,1 procent. Nu pekar en prognos från Statistiska centralbyrån på att valdeltagandet kommer att öka till ca 55 procent. Samtidigt försöker de politiska partierna på olika sätt dra väljare till valurnorna.

– Vi är ute på gator och torg och försöker svara på frågor. Vi knackar dörr och arrangerar caféer. Jag var i Bjästa igår och ska till Sidensjö, Härnösand och Kramfors för att försöka sprida kunskap om valet. Framför allt ska man själv känna sig trygg i de argument man har för att färsöka förmedla hur viktigt det är att rösta, säger Anna-Belle Strömberg (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

– Vi syns lite på resecentrum, på gator, torg och vid affärer och i sociala kanaler. Vi tar hit kandidater från Centerpartiets lista och låter dem se hur vi har det här och låter olika människor träffa kandidaterna, säger Anna-britta Åkerlind (C), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.