Foto: SVT Ylva Holmgren

Ex-kriminell vill bryta isolering för döva

Uppdaterad
Publicerad

Erik, är född döv och har haft en barndom kantad av svårigheter. Som barn var utåtagerande i skolan och ställde ofta till med bråk och förstörelse. Nu vill han engagera sig i att hjälpa ex-kriminella missbrukare som är döva.

Vi träffar Erik, som inte vill att vi använder hans efternamn i den här texten, på ett café i Härnösand. Med oss har vi två teckentolkar. Erik berättar om sitt liv och om sina drömmar. Att som fjortonåring bli erbjuden amfetamin, innan han ens hade smakat en öl.

 – Jag blev erbjuden amfetamin av en jag kände. Jag testade och det hände något i min kropp. Jag blev en annan person helt enkelt, tecknar Erik.

Idag har han varit drogfri i fem veckor och han tar en dag i sänder. Han vill kunna påverka politiker för att underlätta för döva ex-kriminella och döva missbrukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.