Extramiljoner till Kramfors i budgeten

Publicerad

När regeringen idag presenterade sin budget för 2020 stod det klart att många kommuner får lite extra i plånboken.

I budgeten finns extra välfärdspengar och ersättning till kommuner som haft ett stort flyktingmottagande. För Kramfors kommun blir det totalt drygt åtta miljoner extra.

Kommunchefen Peter Carlstedt är glad över extrapengarna men påpekar att verkligheten för små glesbygdskommuner är hård.

– Det är välkommet men det ska sättas i relation till de underskott vi brottas med till vardags och det är ju mycket högre summor än så. Bokslutet för 2018 visade på minus 50 miljoner kronor och de prognoser vi arbetar med nu visar på nästan lika stora summor, säger Carlstedt.

Lägre skatt

Utöver de extra miljonerna så väntas, som tidigare är känt, också på skattesänkningar i glesbygden. Omkring 830 000 personer kommer att få en skattesänkning på som mest 137 kr per månad. Skattesänkningen riktas till personer som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i landet. Det gynnar i huvudsak personer i norra och västra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer