Ville starta ett eget trygghetsboende – men fick nej

Uppdaterad
Publicerad

En grupp som ofta hamnar i skymundan inom demensvården är de yngre dementa, som i brist på andra alternativ hänvisas till äldreboendenas demensavdelningar. Christer Fält från Bjästa ville starta ett eget trygghetsboende – men fick nej av kommunen.

Demensvården i Västernorrland har stått i centrum den här veckan. Landstinget, Kommunförbundet och Demensnätverket har tillsammans med vårdpersonal och politiker diskuterat framtidens vård och nya arbetsmetoder.

En grupp som ofta hamnar i skymundan i debatten är de yngre dementa. I Sverige finns ungefär 10 000 under 65 år som har en demenssjukdom, men vårdalternativen är begränsade.

SVT granskar demensvården

Alzheimer vid 55

Christer Fälts hustru Marita var 55 år när hon fick diagnosen Alzheimers.

– Man är ju mitt uppe i livet och det är mycket man måste hantera. Dessutom när man är ung och tappar de här funktionerna på grund av en hjärnskada, så känner man ju att det gör väldigt ont.

I brist på andra alternativ hänvisas yngre dementa ofta till äldreboendenas demensavdelningar.

– Det som dominerar när man kommer in är ju en stor säng – det första intrycket gör att man känner att det här är inte det vi vill ha, säger Christer Fält, som istället började planeringen för ett eget trygghetsboende för yngre dementa.

– Tanken med boendet var att det skulle ligga ute i samhället. Att det skulle finnas närhet till andra aktiviteter och att få möjligheten att träffa andra anhöriga och dela erfarenheter och saker som är svåra.

Nej från kommunen

Bolaget behövde en 30-procentigt kommunal borgen för att banken skulle ge klartecken till projektet. Men det blev nej från Örnsköldsviks kommun med hänvisning till att målgruppen är begränsad och att kommunen har som princip att bara borga för trygghetsboenden utanför centrala stan – dessutom ska de som först erbjuds boende vara 75 år och äldre.

– Jag kände att det här var en återvändsgränd, konstaterar Christer Fält, som istället lade krafterna på hemvård med hjälp av personliga assistenter – men vägen dit har också varit lång.

– Det är ju en jobbig historia att genomdriva det här, att få den hjälp man behöver. Och många klarar det inte och då hamnar man på ett särskilt boende som det ser ut idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet