Få nyanlända klarar läkarprovet

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av sex nyanlända med läkarbakgrund klarar kunskapsproven för att få jobba som läkare i Sverige. En av dem är Mohammed från Irak – som inte ens fått uppehållstånd ännu.

Trots läkarbristen är det svårt för läkarutbildade nyanlända att få jobb eller ens praktik inom den svenska sjukvården.

Skälen är flera. Ett är att man måste ha fått asyl för att få läsa svenska på SFI. Ett annat är att avsaknaden av personnummer ställer till det på flera sätt om man ändå ska försöka ägna sig åt självstudier.

Ett tredje är att många arbetsgivare inom vården tvekar inför att ge jobb eller praktikplats till personer med utländsk bakgrund.

Svåra prov

Men den kanske främsta orsaken är att kunskapsproven är omfattande och svåra. Socialstyrelsen ställer många och högra krav.

– Och det har jag förståelse för, även om det kan kännas frustrerande när man är otålig och vill ut och jobba, säger Mohammed Mahran, 28-årig AT-läkare från Irak.

Han är en av ganska få som lyckats. Efter bara två år i Sverige har han fått ett läkarjobb. Sedan fyra månader tillbaka är Mohammed anställd på Sundsvalls vårdcentral.

Rekordsnabbt

– Jag trivs mycket bra här. Och jag är mycket glad och stolt över att jag lyckats, säger han och ler.

Faktum är att han kommit in rekordsnabbt i yrket. Men omständigheterna har varit svåra.

Han har skött allt på egen hand, inget har han fått gratis och det är endast utifrån självstudier som han klarat kunskapsprovet till läkaryrket.

– De andra på asylboendet undrade vad jag höll på med, varför jag lade ner så mycket jobb och tid på studierna när jag inte ens fått uppehållstillstånd, berättar han.

Språket viktigt

Det har han inte nu heller, inte definitivt. För två veckor sedan fick han ett förnyat tidsbegränsat uppehållstillstånd som gäller i lite drygt ett år.

– Men jag hoppas förstås på det bästa nu när jag har utbildning, jobb och betalar skatt.

Att behärska språket är viktigt för förtroendet mellan patient och läkare, menar Mohammed. Han är helt självlärd i svenska eftersom han som asylsökande inte fick gå någon språkkurs.

Lärt genom att läsa och lyssna

– Jag har lärt mig genom att läsa och lyssna. Har till exempel lånat litteratur på biblioteket och sett och lyssnat på TV-nyheterna, varje dag, berättar han.

Hans arbetsgivare, som har många nysvenskar på olika poster i verksamheten, har valt att se möjligheter där andra ser problem.

”Slöseri med kompetens”

– Vi har flyktingar och invandrare med läkarutbildning och erfarenhet som kör taxi här i Sverige, när vi har läkarbrist. Det är ett sådant slöseri med kunskaper och kompetens. Vi tar inte tillvara på den. Det är så ineffektivt, säger Hassan Soleymanpur, ägare till Sundsvalls vårdcentral och alltså den som anställt Mohammed.

Mohammed Mahrans väg till läkaryrket har varit långt ifrån enkel och utan vilja och beslutsamhet hade det inte gått.

– Det är möjligt. Det är svårt, men det är möjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.