Nu försöker Kubals ryska ägare Oleg Deripaska blidka det amerikanska finansdepartement genom att minska sitt inflytande i aluminiumjätten Rusal. Samtidigt agerar facket IF Metall för lösa krisen för aluminiumsmältverket i Sundsvall.

Facket agerar i Kubalkrisen

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall agerade redan när Kubalkrisen inleddes.

– Vi följer det här noga och har fortlöpande kontakter med både företaget och regeringen, säger fackets pressanvarige Jesper Pettersson.

Den värsta krisen tycks vara över för Sveriges enda aluminiumsmältverk, ryskägda Kubal i Sundsvall med 470 anställda. Samtidigt kvarstår en rad frågetecken att räta ut innan situationen återgår till det normala.

När det gäller information från företaget om krisen och dess effekter är det fortfarande locket på.  Ända sedan problemen startade har tystnaden från ledningen varit i det närmaste total.

Kubal

All information går via Rusal

När SVT kontaktar Kubal under måndagen hänvisar pressansvarige Oscar Johansson helt och hållet till Rusals pressavdelning.

Lokalt, från Kubal i Sundsvall, kommer inga kommentarer ges,  är beskedet

När SVT senare kommer i kontakt med Rusals kommunikationsavdelning i London lämnas inte heller därifrån några vidare kommentarer.

Däremot bekräftas uppgifterna att Oleg Deripaska, huvudägare i Rusal och EN+, det företag som äger nära hälften av Rusal nu gått med på att minska sitt ägande till en nivå under 50 procent.

Besked senare i veckan

Om det här kommer att lösa krisen för aluminiumjätten Rusal är ännu oklart, först senare under veckan kommer det visa sig om beskedet från Deripaska är tillräckligt för blidka det amerikanska finansdepartement att lätta på sanktionerna.

De amerikanska åtgärderna har varit riktade mot ryska oligarker, den stormrika finanselit i landet.

Flera nära knutna till den ryske presidenten Putin.

En av de utpekade har varit just Oleg Deripaska som anses stå Putin nära. 

Syftet med sanktionerna är att tvinga den ryske presidenten att ändra sin politiska linje i flera frågor.

IF Metall har agerat sedan krisen började

Samtidigt har den lokala fackliga klubben i Sundsvall vänt sig till IF Metall centralt för att få förbundet att agera

– Vi fick information i ett tidigt skede, berättar Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall, och vi har kunnat hålla tät dialog både med klubben på Kubal och med våra kontakter i regeringen.

SVT: Vilka kontakter handlar det om?

– Jag vill inte gå närmare in på det, säger Pettersson. 

Han uppger dock att IF Metall har fortlöpande kontakter med både företaget och regeringen i frågan och pekar på att trycket lättat betydligt för Kubal sedan förra veckan.

Följer utvecklingen noga

– Samtidigt är framtiden fortfarande oviss om vad sanktionerna kan komma att innebära för Kubal. Det här ju en allvarlig situation för företaget och därmed för våra medlemmar, säger pressansvarige på IF Metall.

– Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger Jesper Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet