Tom Johansson, skyddsombud, och Petra Sjöström, lokal fackordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, säger att från fackligt håll är man inte helt förvånade över beslutet att stänga ner Hägges I Örnsköldsvik. Foto: Jennie Johansson SVT

Facket inte förvånat över nedläggningsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att Hägges finbageri lägger ner verksamheten i Örnsköldsvik. En ansträngd ekonomi sedan flera år var anledningen enligt Gunnar Fältstam, vd. Och från fackligt håll var man inte helt förvånade.

I två veckor har personalen vetat om att Hägges verksamhet ska stängas i Örnsköldsvik. Petra Sjöström är huvudskyddsombud och ordförande i fackklubben på Hägges.

– Vi har hunnit bearbeta det lite, men det var en chock att det beslutet är taget, säger Petra Sjöström.

Enligt henne kom dock beskedet inte som någon blixt från en klar himmel.

Inte intresserade

– Vi har haft en del insyn genom åren. Dessutom har ju tidigare vd sagt att läget inte varit bra och att vi måste kämpa för att få det att gå runt.

Hur ställer sig medlemmarna till erbjudandet om att få flytta med till Malmköping?

– De flesta har sagt att de inte är intresserade. Det är för långt bort, de har familj och hus här.

Många har jobbat länge

Hägges finbageri har funnits sedan 1956 och många medarbetare har varit länge på arbetsplatsen. Hur länge verksamheten kommer att vara igång är i nuläget inte helt klart.

– Vissa av oss har sex månaders uppsägningstid, så vi får se hur det blir, säger Petra Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.