Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsa Selander, ordförande för sektionen Vård och omsorg inom Kommunal i Sundsvall, är kritisk till att bara personalen pekas ut i kommunens utredning kring ett LSS-boende i Sundsvall. Foto: SVT

Facket kritiskt till att personalen pekas ut i LSS-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet kommunal är starkt kritiska till att bara personalen som pekas ut som skyldiga i utredningen kring långvariga missförhållanden på ett LSS-boende i Sundsvall. – Cheferna slipper undan ansvar i utredningen, menar Åsa Selander på fackförbundet Kommunal.

– Det blev bara till ett personalansvar av det hela, och det är ju inte en riktig beskrivning. För hur det än är så är det alltid en chef som har ansvaret, både för arbetsmiljö och personal, säger Åsa Selander på fackförbundet Kommunal. 

Kritik mot frånvarande chefer

– Hade det funnits en närvarande chef hade det troligen aldrig gått så längt som det gick, säger Åsa Selander och pekar på de många byten av chefer som skett inom förvaltningen. 

Hon är även starkt kritisk till bristen på överlämningar.

– Man kan inte lämna en plats som chef och bara stoppa alla papper i byrålådan och sen gå där ifrån, säger Åsa Selander. Då får ju varje ny chef börja om från början.

”Utredningen ingen munter läsning”

SVT: Vad tycker du generellt om det som nu uppdagats kring det här boendet?

– Ja, jag jobbar själv på ett gruppboende, och den här utredningen var ju ingen munter läsning.  Grunden är ju att varje människa har rätt till ett värdigt liv.

SVT: Vilken hjälp kan ni som fackförbund ge till de som jobbat på boendet och nu känner sig orättvist utpekade?

– Vi försöker stå till tjänst och hjälpa till. Vi får ta det om de kommer hit och kan berätta sin egen berättelse om vad som hänt, säger Åsa Selander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer