Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pensionerade viltvårdaren ryckte ut och räddade den vilsna tjädern Foto: Örjan Leek

”Falken” räddade tjädern till friheten – se bilderna

Uppdaterad
Publicerad

En vilsekommen och småelak tjädertupp ställde till med lite kalabalik invid E4 och handelsområdet Ankaret i Härnösand under fredagseftermiddagen.

Men det blev ingen match för kommunens pensionerade viltvårdare Göran ”Falken” Falk. Med håv kom han till undsättning, lyckades fånga in skogsfågeln och kunde sedan släppa ut den i det fria igen. Se bilderna på räddningsaktionen här.

Trafiken stannade upp på E4 och kundbesökare och skolelever duckade för fågeln som flög omkring i handelsområdet i centrum.

Fågeln uppmärksammades först när den lite förvirrat spankulerade runt på europavägen med Räddningstjänsten som närmsta granne.
Personal där tillkallade Göran Falk som kom störtande med sin fiskehåv.

– Den flög först och satte sig på entretaket till Coop och därefter landade den på ett busskurstak utefter Bondsjöleden. När den sedan kom över mer på Ängetsidan såg jag min chans att tränga in fågeln i ett hörn mellan byggnaderna och där kunde jag fånga honom, berättar Göran Falk.

”Kommer att klara sig bra”

Efter infångandet stoppade han sedan den ihopvirade håven i bagaget och med en presenning över gick färden ut mot Vangsta där det fanns mer lugn och ro för att återförenas med mer naturlig miljö.

– Han kommer klara sig bra, säger ”Falken” när han plockar ur tjädertuppen och låter den åter få fri natur ute på Härnön framför SVT:s kamera.

– Den flyger ju jättebra. Knappast fysiskt skadad. Ljus näbb tyder på att det var en ganska ung fågel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer