Fälldin återlämnar doktorshatten

Uppdaterad
Publicerad

Det kokade av ilska i Härnösand när flera hundra personer samlades till möte på Sankt Petrilogen i Härnösand på onsdagskvällen. Samtidigt meddelade Torbjörn Fälldin att han lämnar tillbaka sin hedersdoktorshatt.

Det har gått två dagar sedan Mittuniversitetets styrelse meddelade att all verksamhet i Härnösand läggs ner. På onsdagen anordnade kommunen ett allmänt möte för att lätta på trycket och tala om framtiden.

Många av deltagarna var oerhört arga och anklagade Sundsvall för att lägga beslag på den ena efter det andra som sedan länge funnits  i Härnösand, försäkringskassan, sjukhuset och så universitetet.

Samtidigt kom ett beskt besked från Ramvik. Thorbjörn Fälldin, före detta statsminister, har ilsknat till på allvar. Han var med och skapade Mitthögskolan, som den då hette, och har sedermera tackats för sina insatser genom en doktorshatt. Den kommer han nu att lämna tillbaka. När och hur är inte klart än.

Hans ”Kruska” Nordén, idrottsledare i Härnösand, gör på sätt och vis gemensam sak med Fälldin. Han vägrar ta emot riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. En av idrottsvärldens riktigt fina utmärkelser. Orsaken är att riksindrottsförbundets ordförande, Karin Mattsson-Weijber, sitter med i Mittuniversitetets styrelse och alltså har deltagit i nedläggningsbeslutet.

På Sankt Petrilogen i Härnösand vädrades alltså mycken ilska. Men kommunalrådet Fred Nilsson (S) manade till  viss eftertanke.

– Alla sundsvallsbor är inte onda, konstaterade han. Vi är grannstäder och måste kunna samarbeta även i framtiden. Även om känslorna svallar just nu måste vi efter hand lägga det här bakom oss.

Också Amanda Lind (MP) ordförande i kommunens samhällsnämnd menade att det nu var dags att sluta titta i bakspegeln och blicka framåt istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittuniversitetet

Mer i ämnet