Det gamla trähuset i Kyrkdal, några kilometer norr om Bollstabruk, brann ner till grunden. Foto: Andreas Söderberg

Stor familj hemlös efter brand i Kyrkdal

Publicerad

Ett bostadshus i Kyrkdal, norr om Kramfors, brann under lördag natt ner till grunden. Ingen i den stora familjen var hemma. Det var en granne som larmade om branden.

När räddningstjänsten fick larmet vid 22-tiden på lördag kväll visste de inte om det var någon hemma. Däremot visste de att det var tio personer skrivna på adressen.

Inriktade på livräddning

– Vi fick bryta oss in och i början gick vi på offensivt och inriktade oss på livräddning, säger Jan Norberg, styrkeledare på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Efter fem minuter kom beskedet att ingen i familjen var kvar i huset.

– Då kunde vi slappna av och jobba defensivt på att släcka branden och rädda grannhuset, säger Jan Norberg.

Elden tog sig

Rökutvecklingen var kraftig redan när räddningstjänsten kom dit. När de öppnade dörrarna tog sig elden och det stod tidigt klart att det gamla trähuset inte gick att rädda.

– Vi fick rädda grannfastigheten och se till att farbrorn som bodde där kunde flytta. Det kom rök in i hans hus, berättar Jan Norberg.

Brann ner till grunden

Familjens hus brann ned till grunden. Allt som blev kvar är murstockarna. Vad som orsakade branden är oklart.

– Det blir polisens sak att utreda, säger Jan Norberg.

Räddningstjänsten var kvar till tre på söndag morgon och räddningsmanskapet från Nyland stannade kvar och bevakade till söndag morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer