Foto: Håkan Alamaa / SVT

Fängelse efter olycka då nioåring dog

Publicerad

Den kvinna som orsakade den tragiska olyckan i Bredsand söder om Sundsvall i september i fjol då en nioårig pojke dog dömdes på tisdagen till två års fängelse för bland annat vållande till annans död.

Det var i samband med en gudstjänst för den koptisk-ortodoxa församlingen S:t Mikael i Bredsand i september i fjol som olyckan inträffade.

Kvinnan som är i 30-årsåldern och saknar körkort förlorade kontrollen över bilen som rusade rakt emot en församlingslokal där ett antal personer, varav flera barn, uppehöll sig utanför entrén.

Grovt vållande

Bilen voltade upp på en parkerad bil och brakade sedan rakt in i entrén. I samband med kraschen dog en nioårig pojke och flera personer skadades.

Kvinnan åtalades för olovlig körning, grovt vållande till kroppskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Hon har hela tiden nekat till brott på de flesta punkter och bara medgett olovlig körning.

”En direkt följd av körningen”

Men Sundsvalls tingsrätt anser att åklagarens gärningsbeskrivning är styrkt. ”Dödsfallet och personskadorna i övrigt är en direkt följd av körningen och sammanstötningen”, skriver tingsrätten bland annat i sin dom.

Domstolen går i det stora hela på åklagarens linje. Rätten ser allvarligt på det inträffade, även om kvinnan inte haft uppsåt eller varit likgiltig inför det som sedan hände.

”Allvarlig oaktsamhet”

”I det aktuella målet har det rört sig om en förare som utan körkort och körvana har valt att sätta sig bakom ratten och föra en personbil utan någon som helst handledning. Redan detta handlande i sig innefattar en allvarlig oaktsamhet; särskilt då det har varit barn på platsen. Bilfärden slutade också med en olycka av allra allvarligaste slag”, skriver rätten.

Påföljden bestäms alltså till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer