Nere i ett källarutrymme misshandlades en 16-åring svårt av ett helt gäng jämnåriga under ett utdraget förlopp. Tre av de fem åtalade döms. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Fängelsedom för tonåring som förde bort och brände 16-åring

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom domen i målet där fem tonåringar i Sundsvall fört bort och misshandlat en jämnårig kille. En av de åtalade döms till fängelse, de två andra till sluten ungdomsvård respektive skyddstillsyn.

Strängast straff får en 19-åring som döms till fängelse i tre år och sex månader för bland annat synnerligen grov misshandel och människorov. En 17-åring döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader för samma brott. En 18-åring till skyddstillsyn för övergrepp i rättssak. Två personer som stod åtalade frikänns från misstankar om brott.

Hade dödsångest

Det var i augusti 2021 som 16-åringen hölls inspärrad medan våldsmännen under ett utdraget förlopp gav honom knytnävsslag och sparkar både mot kroppen och huvudet. Med en upphettad sked brändes 16-åringen också på ett flertal ställen på kroppen.

Tingsrätten skriver i domen att misshandeln har haft tortyrliknande inslag och den har orsakat brottsoffret ”stor smärta och ett synnerligt lidande”. Under förundersökningen har 16-åringen berättat att han trodde att han skulle dö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer